2023. január 1., vasárnap

Légből kapott szerelem

Eredeti publikálás: 2021. május 22.

Erdős Zsuzsanna az eddigi összefüggő regényei után egy-kötetes történetet hozott el számunkra, mely eléggé más légtérbe repít minket. Bár megjelenés után kissé később sikerült hozzáférnem, de már vártam és komolyan meglepett engem.

Dóri 16 éves, nagyjából átlagos kamaszlány, megértő szülőkkel, normális családdal a háta mögött. A mindennapjait maximum a bátyja keseríti meg, de öccsével nagyon jól megvannak. Dóri felhőtlen gondtalanságban éli a tinik mindennapi életét, suliba jár, közepesen érdekli a tanulás, találkozik a barátnőivel, titokban harcművészetet tanul, majd előzetes sejtelme nélkül rendezett kis élete hamarosan fenekestül felfordul. Az események akkor gyorsulnak fel, amikor Dóri egy angliai nyelvtanfolyamról repül hazafelé. Ettől a naptól kezdve szó szerint elszabadul körülötte a pokol. Eleinte értetlenül és ezt követően egyre ijedtebben szembesül azzal, hogy kezdi elveszíteni a kontrollt saját maga felett. Hamarosan rájön, hogy minden körülötte zajló történés valamilyen fura módon a repülőgépekhez és a repüléshez kapcsolódik. Vajon mi okozza ezeket a furcsa és lassan ijesztővé váló jelenségeket? Ekkor Dóri nyomozni kezd és meghökkentő felfedezéseket tesz egymást követve. Vajon jól tette?

Romantikus küzdelmeket követően Zsuzsa ezúttal egy nagyon egyedülálló és rendhagyó mély történetet hozott el nekünk az ifjúsági palettára. A cím ellenére a könyv eléggé hosszan teljesen más és komoly alaphelyzetekből építkezik a műfajra jellemző romantikus közeg helyett. Dóri egyre zordabbá váló lelki ösvényén taposva egy rejtélyesként felbukkanó pszihoszomatikus betegségtől kezdve lappangó családi titok felderítésén át sorsszerű események gyors sodrását követhetjük nyomon, melyek mindegyike a repülésre vezethető vissza. Spirituális gondolatvilágom miatt nagyon szimpatikus volt számomra az az alaphelyzet, ahogyan Dóri életében egyik napról a másikra felbukkantak az egymáshoz kapcsolódó elrejtett sorsszerűségek és személyek. Mint amikor egyszercsak eljön az idő és az élet az arcunkba tol mindent. Lehet az akár jó vagy akár rossz. (Persze nézőpont kérdése is.) Lehetetlen volna spoiler nélkül írni minderről és a rejtélyek kibontakozásáról, de a zűrös eseményláncolatok végül egy szép teljes körképet alkotnak meg. Mindemellett el kell mondani, hogy minden szereplő nagyon jól megalkotott karakter lett és Dóri fejlődőképes tettrekészsége is abszolút pozitív hatású. Azonban a rejtélyes történet tartalmazott számomra döcögéseket és hiányosságot is. Egyrészről Dóritól nagyon sok elmerengést olvashatunk, amik megszakították és lelassították az izgalmas láncolatokat. Ezek közé tartozik egy olyan fellángolás is, ami igazából nem tett hozzá pozitívan a történethez és számomra inkább teljesen kihagyható lett volna. Ilyen pontokon részemről veszített a gördülékenységéből. Másrészről Zsuzsa a szokásához híven nyitottan hagyta a végkifejletet, ám szerintem ezúttal pedig valóban célszerűbb lett volna a lezárást jobban kifejteni az érzelmek megfelelő helyrepofozásáért. Már csak azért is, mert őszintén szólva a felbukkanó nagybetűs Fiúkarakter bizonyos kirohanásával abszolút nem tudtam azonosulni és azt követően számomra - pont a cím ellenére - a végére mégis hiányosak maradtak az érzelmek.

A gördülékenységhez és az érzelemvilág lezárásához több elem juthatott volna, de mégis egy nagyon összetett élvezetes alkotást kaptunk Erdős Zsuzsannától. A komoly témák ellenére Zsuzsa ezúttal visszafogta az erőszakot és a trágár beszédet, de a mély lelki evezések miatt szintén nem sorolnám alacsonyabb korhatárba e könyvet sem. Várom a következő alkotását, amiről már olvastam érdekes hírmorzsát. :-)

16 éven felülieknek ajánlott.

Moly-értékelés: 4 csillag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

40 nyári nap

A Random után újra egy szóló regényt kaptunk Laurától és ezúttal teljesen új oldalát mutatta meg. Előzetes bejelentést nyújtott is róla Laur...