2023. január 1., vasárnap

Krémes lencsefőzelék (húslé nélkül)

Eredeti publikálás: 2022. január 6.

A kialakult eltűnésem után az új évbe érve eljött az idő valamivel életjelt adnom magamról. 2021-ben egymásra épülve sok olyan kellemetlenség történt velem, ami kizökkentett a saját életvitelemből. Példának okáért párommal, nyaralásokkal, családtagokkal is gondok adódtak. Egyik gond épült a másikra és kezdtem elveszni a sötétben. Elkezdtem akaratlanul is háttérbe szorítani magamat család kisegítésével és más elfoglaltságokkal, amivel sajnos szó szerint valamennyire az egész eddigi lényem is háttérbe szorult. (Koronához semmi köze a dolgoknak.) Az eddigi sűrű kritikaírások még lapulnak kis ideig, de egyelőre kisebb évindító kárpótlást hoztam egy ünnepi ételből kialakított sajátos változattal. Ugyan pont kifelé tartunk az ünnepi időszakból, de soha nem késő megosztani egymással az újdonságokat. ^^ Ez a recept úgy alakult ki, hogy anyum lábával történt egy kis baleset és decemberben kénytelen voltam saját szakállra teljesen átvenni a stafétát. Méghozzá úgy, hogy igazából főzelékeket soha nem főztem a rántás miatt. (De azóta ellenben a habarás nem a barátom.) S most a szükség nagy úrrá vált. Szerencsére könnyen belerázódtam és már háromszor főztem sikeresen főzeléket finoman. Na jó, második eset után zöldbab elsőre tönkrement valamitől... De utána újra nekilátva az is isteni lett. :D A lencsém esete pedig azért különleges, ugyanis anyum nélkül én nem készítettem sonkával főtt húslevet és teljesen saját ötletekkel álltam neki. Amiből mégis k.b. ugyanolyan jó vacsora sikerült és én lepődtem meg a legjobban. :-) Lássátok a saját lencsefőzelékem elkészítési fortélyait! ^^

 

Hozzávalók k.b. 5-6 adaghoz:
- fél kiló lencse,
- 2 babérlevél,
- 1 tetszőleges ízkocka,
- 2 szórással ételízesítő,
- 1x evőkanállal (1 szórással) nádcukor vagy kristálycukor,
- 2x evőkanállal kókuszzsír* vagy étolaj,
- 2 cseppnyi fokhagyma-krém vagy 2x csipet fokhagymasó,
- 2 cseppnyi gulyáskrém,
- 3x evőkanállal barna vagy durum liszt,
- 2x teáskanállal őrölt pirospaprika,
- fél deci főzőtejszín vagy tej.

 

Elkészítés

Fél kilós csomagolású hagyományos lencsét még a tényleges készítés előtt beáztatunk legalább egy éjszakára vagy akár egy teljes napra. Ezt követően főzés kezdetekor leszűrjük, egy fazékban ellepve feltöltjük tiszta vízzel, és feltesszük forrni. Figyelem! Zöld lencsét nem szabad hosszú időre beáztatni, mert szétmállik!
Hozzáteszünk a lencséhez két babérlevelet, egy tetszőleges ízesítésű leveskockát - akár egymástól különbözve, ízlés szerint meghintve - 1 evőkanálnyinál mégsem több - Vegetát vagy bármilyen ételízesítő port, és 1 evőkanálnyi cukrot. (Én nádcukrot fogyasztok.) Ízkockával kapcsolatban erőleves kocka vagy marhahús kocka jól helyettesítheti a klasszikus recept füstölt levét. A többi főzeléknél mindig erőleves kockát használok, lencsénél előfordul füstölt kocka használata.
Amikor az alaplé forr és megpuhul a lencse, elkészítjük a rántást. A főzőléből kimerünk kis adagot, 2x evőkanállal olajat locsolunk bele, jön 2 csepp fokhagyma-krém, jön még 2 csepp gulyáskrém, az olajhoz hozzáadagolunk 2 evőkanálnyi barna vagy durum lisztet, sűrűsödő állapotában zsemleszínű csomómentes-masszás állapotra kevergetjük, hozzákeverünk vagy csak a főzőléhez keverünk 2x kiskanállal őrölt pirospaprikát. Ha eredeti hagymás rántással készül, akkor tűzre fel kell tenni hagyma pirítását és a további lépések erre történnek. A rántásunkat különböző módszerek közül választva lassan belekeverjük a lencséhez, én szitát helyezek a fazékba és azzal keverem bele a rántást. A rántással egyszerre vagy a felkeverés után lehet belelöttyinteni a tejterméket, s azzal krémesre keverjük az ételünket. Eredetileg főzőtejszínnel készítettem. Ezzel elkészül az ünnepi főzelék kicsit másképpen és mégis egyszerűen.

Ha valaki szereti a lencsefőzeléket és az ünnepi időszakon kívül is szívesen fogyasztaná, bármikor bátran próbálkozhat többféleképpen elkészíteni. Szabadon fogyasztható hozzá bármilyen hús, rántott párizsi, rántott sajt, és például a kisütött paníros "Pufóka" is. :-) ^^

*Tapasztalataim szerint egyedül a lencsével jól működik a kókuszzsír, más főzeléket étolajjal készítek. Próbáltam szőlőolajjal is, de alkalmatlan.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pokolba a jó pasikkal!

Rácz-Stefán Tibor még 2019-ben írta ezt a meleg útkereső történetet és akkoriban kezdtem tőle olvasni a könyveit, de sajnos megakadtam az út...