2023. január 1., vasárnap

Alien: Izoláció

Eredeti publikálás: 2021. május 1.

Nagy hírként robbant előző év végén, hogy magyarul is megjelenik az "Alien: Isolation" című játék hivatalos regényváltozata. Mindenki dícsérte a történetét és állítólag felidézte az Alien régi feszültségét. Ugyan én nem vagyok gamer, de az Alien rajongójaként mégis nagy kíváncsisággal érdekelt a könyv is. Végül a regényváltozat mégsem hagyott nagy benyomást maga után.

~Egyéb megjegyzés a blogolvasóimnak: hosszú szünet után sikerült kitennem e bejegyzésemet, sajnos sok más dologgal foglalkozok mostanában, ezért elnézést is kérek, emellett gondok is adódtak életemben, és nem sikerül annyira bőszen ide jutnom. Koronához köze nincs, ez senkinek eszébe se jusson. Ráadásul Alien ellenére nem nyerte el tetszésemet a könyv és rövidebben is fejeztem ki magamat.

Amanda Ripley élete soha sem volt könnyű: szülei a szegénység peremén vergődtek, így édesanyja kénytelen volt különböző nem éppen veszélytelen munkákra szerződni és ezután végül a Nostoromo kereskedelmi teherhajó fedélzetére került. A mélyűri hajó eltűnését követően Amanda immáron felnőttként egyetlen dologra összpontosít: vajon mi történhetett valójában Ellen Ripley-vel. 
Küldetése során Amanda megjárja az ismert világ legmélyebb bugyrait, ahol igazán kevés személyben bízhat az ember. S amikor már érzése szerint legmélyebbre zuhant, mégis felragyog előtte egy új reménysugár. Ezt követve elutazik a távoli Szevasztopol állomásra, hogy végre választ kapjon a kérdéseire. Ám az állomás romokban hever, méghozzá az eddigi legrettenesebb idegen élőlény miatt. Amanda nem tehet mást, mint édesanyjának nyomdokaiba lépve megpróbálja túlélni vérfagyasztóvá váló küldetését. 
A regény - eredeti nevén szólítva - az azonos "Alien: Isolation" címmel ellátott videójáték hivatalos adaptációja.

Ahogyan a fülszövegből felfedezhető, a történet a mozisorozat első-második részei közé illesztve - nyomozáshoz igazítva - régi főhősünk lányával is megismerteti a halálhozó rémséget. A cselekmény egy ideig nagyon jól építkezik Amanda sanyarú sorsából adódó nyomozási kényszerére és teljes mértékben szorítani tudunk számára az igazság felderítéséhez. Azonban ez csak egy ideig működik jól, a lény felbukkanásával további rengeteg visszaemlékezés gördül elénk, és egyszerre több helyszín között ugrál a leírás. Ez sajnos erősen hátrányává változtatja a horror-történetet. Múltidézések között Ellen Ripley-ről is nagyon sok olyan momentumot kapunk, amik eddig sehol nem jelentek meg róla és ezért én ezeket túlzónak éreztem. Még ha még pozitívabb színben is tünteti fel, mégsem éreztem itt létjogosultságát és ezúttal Amandáért kellett aggódnunk. A könyv írója félelemkeltés helyett sokkal inkább a túl sok múltidézésre és a játékból kiragadott eszközkeresés teljes leírására helyezte a hangsúlyt, ami írott formában vagy az Alien-hez igazítva szerintem nem működik. A lény elszabadulását követően pedig már túlságosan felgyorsulnak az események és a félelem-faktor sajnos már nem tud kibontakozni a cselekmény végkifejletéig. A készítő nem találta el az összhangot a lelki dráma és az Alien-re jellemző félelemkeltés között.

Alapvetően Amanda története szép ívben tárult elénk és emellett egy teljesen pontos játékleírásnak talán megfelelne a könyv, de sajnos pont fő lényegként kimaradt belőle az Alien-re jellemző vérfagyasztó feszültség. Amanda nyomozása miatt az Alien rajongóinak érdemes kezükbe venni és megismerni, de - az Alien univerzumából tekintve - sajnos nem ér fel sok más társához. Ettől eltekintve kíváncsi leszek az újabb Alien regényre is, ami nyáron jelenik meg.

18 éven felülieknek ajánlott.

Moly-értékelés: 3 csillag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

40 nyári nap

A Random után újra egy szóló regényt kaptunk Laurától és ezúttal teljesen új oldalát mutatta meg. Előzetes bejelentést nyújtott is róla Laur...