2023. január 1., vasárnap

A Keltetés

Eredeti publikálás: 2022. június 27.

Hosszú idő után - egyelőre más helyett - egy gyors és kíméletlen filmkritikával jelentkezek. A Keltetés egy svéd-finn (skandináv) horror-dráma, illetve pontosabban testhorror és családi dráma keveréke. Mondjuk úgy, hogy különlegesként szánt egyedi történettel rendelkezik és promózva nagyon érdekes hírmorzsák is érkeztek a filmről. Egyrészről van benne valamennyi Alien utalás, másrészről pedig a skandinávok általában érdekesen elrugaszkodott világképeket szoktak bemutatni. Ezért nagyon felkeltette az érdeklődésemet és mindenképpen látni akartam. De az már az érem másik oldala, hogy az izgalmas promózások után végül igazából milyen nyomot hagyott.

Tinja látszólag tökéletes életet él szüleivel és testvérével. A fiatal lány tehetséges tornász és kitűnő tanuló, amiről édesanyja rózsaszínbe csomagolt vlog-bejegyzéseiben dicsekszik a világnak. Ám ez csak a látszat, Tinja anyja sötét titkokat őriz és lánya minderre elkezd ráeszmélni. Egy napon Tinja egy különös tojást fedez fel a közeli erdőben, majd hazaviszi és elkezdi segíteni a fióka kikeltetését. Nem telik el sok idő, mikor a tojás hatalmasra nől és előtör belőle valami. Tinja vígasztaló megváltást várt volna egy fiókától, ám egészen mást kelt életre...

A történet nagyon jó alapötletet tartalmazna a képmutató zsarnoki anya mellett a kamaszkori felébredésről és vele szorosan összekapcsolódva egy bosszúálló természetfeletti séma megjelenésével. Ám konkrétan ennyi pozitívumot tudok elmondani, mert a jóféle felvázoláshoz nagyon silány és hiányos megvalósítás párosult. A beharangozásokhoz viszonyítva sokkal többet vártam volna tőle és bőven meg is lehetett volna alkotni azt a többet. Igazából nagy világsikerek helyett én is jobban szeretem a különleges gyöngyszemeket, de ez most nálam nagyon nem ment át a rostán. Ott kezdődnek a gondok, hogy a természetfelettivel kapcsolatos "miért" vagy "hogyan" gondolatra egyáltalán nem tudunk semmilyen képzeletbeli választ sem adni és mintha a jelenetek nem sorban kapcsolódnának össze. Enyhe spoiler: Tinja könnyeit magába olvasztja a tojás és ezzel valószínűleg átveszi a dühével társuló fájdalmait, de addigra a tojás már érthetetlenül óriási. Tinja lelki vívódásai valójában szintén nincsenek kidolgozva a filmben, csak halovány utalásokból tudjuk értelmezni a látottakat. Másrészről több negatív karaktert és több támadást is felvázolhatott volna a sztori, egy erős horror-dráma helyett lagymatag vízben hánykolódik. Persze a dráma fő irányvonalát anyuka adja, de lebilincseléshez lehetett volna fokozni például komolyabb rivalizálással vagy iskolai terrorral is. Enélkül például az egyik támadás igazi mély indok nélkül maradt, a készítők csak úgy mutattak valamit és szerintük ez így jól van. Hát nincs jól egyáltalán. Folyamatosan pörgött a fejemben, hogy minek kéne történnie és mit írhattak volna meg. A lehetőség végig ott volt és kiaknázatlanul maradt. Harmadrészről pedig a film semmilyen módon és semmilyen szálhoz nem ad értelmes vagy kielégítő végkifejletet, csak óriási fejfogást eredményez. A film saját magát végleg földbe tiporja. Ha legalább azt meg tudták volna csinálni normálisan és igazságot tenni Tinjának, akkor az valamit javított volna rajta. Emellett nálunk a Filmiroda is eltúlozva elemezte át, hogy mennyire erős film és 18-as karikát kapjon. Sajnos eléggé alulteljesít ebben is. A horror-kedvelés ellenére félelemkeltő és undorító jelenetekre máig érzékeny vagyok, de A Keltetés alig-alig tudott hatni.

Óriási kár A Keltetésért, pedig nagyon vártam és sokkal több lehetőség szunnyadt volna benne. Én rögtön küldeném remake projektre vagy ki sem engedtem volna így a világba. A szokatlan történet miatt egyszer meg lehet nézni, de csodát senki ne várjon. Ez a tojás feltört, de nem egy finomabb étel készült belőle.

16 éven felülieknek ajánlott.

Értékelés: 10/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

40 nyári nap

A Random után újra egy szóló regényt kaptunk Laurától és ezúttal teljesen új oldalát mutatta meg. Előzetes bejelentést nyújtott is róla Laur...