2023. január 1., vasárnap

Éld át a pillanatot!

Eredeti publikálás: 2021. január 26.

Régen olvastam már Rácz-Stefán Tibortól, ám legújabb regényét kifejezetten karácsonyiként prezentálta és rákaptam az alkalomra. Így ezzel én is megspékeltem magamnak az ünnepi időszakot. :-) Határozottan jó választás lett, karácsonyi regény ellenére Tibor egy nagyon erős hangvételű művet adott ki a kezei közül.

Egy dedikálás, ami megváltoztatja az egész életedet! 
Panka mindig is tudta, hogy csak saját magára számíthat. A 17 éves lány nevelőszülőknél él, emellett egy könyvkiadónál dolgozik diákként. Egyetlen szabály szerint éli az életét: senkit nem enged igazán közel magához, mert túl sokszor törték már össze a szívét. 
Bastien hiába híres író, az ő élete is csak kívülről tökéletes. A 19 éves francia srác egy régebbi balesetét próbálja feldolgozni lelkileg, miközben íróként egyre nagyobb nyomás nehezedik rá. Bastien a kétségbeesést és a haragját másokon vezeti le, a budapesti dedikáláson viszont emberére akad Panka személyében. A lány az egyetlen, aki felveszi vele szemben a kesztyűt. 
A kezdeti ellentétekből átformálódva egyre jobban izzik a levegő Panka és Bastien között. Az idő viszont ketyeg, hiszen a fiúnak rövid idő alatt el kell hagynia az országot. A szerelmüket vajon már csak egy karácsonyi csoda válthatja valóra? 
~Az év legédesebb és legromantikusabb karácsonyi története, ami boldogsággal tölti meg a szívedet. Mélyedj el benne!

Klasszikusnak mondható fiú-lány cívódásból kiindulva a Karácsony szeretetteli időszakához illesztve egy rendkívül mély indíttatású történet tárul elénk. Váltott szemszögekkel és egymás megismerése közben ismerjük fel mi is szereplőink komoly lelki sérelmeit, amik gátolják őket saját elzárt útjukon. A történet végigvezet minket az alábbi nehéz élethelyzeteken: gyermekotthoni életkörülmények hátrányaiban, emberi bizalmatlanságban, betegség feldolgozásában, családi haragban, bánatban, gyászban, karácsonyi megbocsátásban. Elámultam attól, hogy rövidnek tűnő karácsonyi könyv ellenére milyen komoly szálakon futott végig. Átlagnál rövidebb oldalszám ellenére eléggé velős és gyors löketet kapunk a könyv olvasása alatt. Gyermekvédelmi munkatársként Panka sanyarú sorsa pont hozzám illő téma volt és emellett bemutatott még két leszbikus gyermekvállaló példás-csupaszív-küzdő hozzáállását is. Kifejezetten szimpatikus számomra, hogy Magyarország jelenlegi helyzetében ez így most nagyközönség elé került. Ahogyan pedig főszereplőink szembesülnek saját és egymást érintő lelki akadályaikkal, olvasás alatt úgy szembesülünk mi is a regény fő mondanivalójával. Mégpedig: negatív élmények ellenére se féljünk megélni az életet és a boldog pillanatokat, bármi lesz is a vége. Ezzel kapcsolatosan Tibor nagyon hangulatos érzékkel vagy inkább óvatos hullámvölggyel lavírozott a komoly témák és a romantikus-cívódó pillanatok között, ami teljes egészében megadta a regény elmélyedő karácsonyi varázsát. :-) Emellett nagyon tetszett az is, ahogyan valós képet alkotott az írói nehézségekről és a kiadók működéséről. Ezzel összefüggve az epilógusban pedig szánt nekünk egy rendhagyó és különleges csavart, mintha az egész eseménylánc ténylegesen is megtörtént volna. De erről nem spoiler-ezek, mindenki élje át a pillanatot. ^^
Egyéb pozitív érdekesség a könyvről: újra feltűnnek benne és szóba kerülnek korábbi regények szereplői, amivel Tibor szintén megmelengette lelkemet. Illetve egy tragikus esemény az "Élni akarok!" című könyvhöz kötődik és ez most így kissé fekete luk lett számomra, de igazából azt a könyvet hamarosan megkapom ajándékba egy barátomtól. ^^

Bár ezúttal nem fogalmaztam túl hosszan, de ennek ellenére Tibor legújabb könyve abszolút elvarázsolt engem a karácsonyi és évváltási időszakban. Emellett pedig túlzás nélkül úgy gondolom, hogy sikerült egy igazán példamutató és hasznos könyvet kiadnia a kezéből. Csak gratulálni tudok hozzá. ^^ S a karácsonyi csoda valóra válik-e? Ezt mindenki tapasztalja meg saját úton. ;-)

16 éven felülieknek ajánlott.

Moly-értékelés: 5 csillag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

40 nyári nap

A Random után újra egy szóló regényt kaptunk Laurától és ezúttal teljesen új oldalát mutatta meg. Előzetes bejelentést nyújtott is róla Laur...