2023. január 1., vasárnap

Egy kutya ígérete

Eredeti publikálás: 2020. december 28.

A kutya négy útját követően rögtön felcsillant a szemem a folytatás friss megjelenésére és így ezúttal film nélkül folytattam tovább az olvasást Bailey további életeiről. Ugyan a négy út végén kellőképpen elbúcsúzhattunk volna Bailey-től, de kifejezetten ezért is kíváncsi voltam tovább és az író szerencsére nagyon színvonalas élményt nyújtott a folytatással.

Egy kutya négy életében és négy útjában már találkozhattunk Bailey-vel. Ezúttal Lacey névvel egy másik igazán különleges kutya a társául szegődik és több életen keresztül partnernek bizonyul egy ígéret beváltása mellett. 
Ez a bájos bölcs négylábú az élet kikerülhetetlen akadályaival szembekerülő család életébe örömöt, nevetést, és megnyugvást hoz. A két felejthetetlen kutya szeretetteli odaadása megmutatja a remény, az igazság, és a végtelen hűség erejét. 

A korábbi kerek spirituális lezárást követően az író egy váratlan csavarossággal folytatta tovább nagyszabású történetét, s ez már a könyv elején is okozhat érzékenyítő pillanatokat. Bár a négy élet végén a sok jócselekedet által én egy magasabb sorsot képzeltem el hősünknek, de az írónak sikerült teljesen új irányvonallal továbbra is fenntartani az érdeklődést. Ismerős érzést nyújtott számomra azáltal, hogy ilyen pozitív csalódást másféle regénnyel is éltem már meg. :-) Bailey a további életfeladataihoz olyan nehezítő körülményeket kap, mely újfajta izgalmakkal rejtélyesebbé varázsolja a sorsának vonalát. Ezúttal egy hányattatott sorsú család életszínterére kerülünk, majd hosszú-hosszú éveken át több szereplő ügyes-bajos életét is nyomon követhetjük. Ennyi karakter miatt számomra hirtelenül nehezebben indult az olvasás, de szerencsére rövid idővel gördülékennyé és kifejezetten érdekfeszítővé válik. Az ígéret története tele van még több élettel és sokkal szívmelengetőbb fordulatokkal is. A család legfiatalabb tagjait gyerekkoruktól kezdve útkereső felnőttkorukig kísérhetjük végig. A regény egyszerre bővelkedik szeretetben, testvéri viszálykodásban, családi problémákban, komoly egészségügyi gondokban, szerelemben, lelki sérelmekben, s mindezáltal rengeteg érzelmi töltésben. Enyhe spoiler: leginkább az volt szimpatikus számomra, ahogyan képbe került a mozgássérültség és a kutya segítő lehetőségének jogi vitája. Egyben az előzmények negativitását követően mégis visszafogta magát az író és így az egész harmadik rész közelebb is került hozzám. Ellenben egy kisebb negatívumot tudok mondani túl szövevényes kapcsolat-cserékre, s ez is elütött az eddigi két könyvtől. Emellett közepes spoiler-ként el kell mondanom, hogy a történetünk központi családjának tagjai meglepő módon egy régebbi kulcsszereplő leszármazottjait alkotják. Erre utalásokkal lassanként ébredhetünk rá, s ez is adott egyfajta bájt az új regénynek. Egészen a végéig csak gyanítottam a családfát, míg a végül egyik korábbi szereplőnk megnevezése egyértelművé tette. Ez a csavaros visszatérés nagyjából szimpatikus megoldás volt az írótól, azonban teljes pontosság nélkül zavarosan utalt a családfára és leginkább az idővonal okozott számomra fejtörést. Ugyanis a fiatalok apja az egyik előző szereplő unokatestvére, azonban utóbbi személy életét hosszabban végigkövethettük és így a korosztályok nem igazán illeszkednek. Nem tudom, hogy az író ezt mennyire megalapozottan gondolta át. De a végére mindenképpen érdemes lett volna teljesen kifejtenie, hogy ne hagyjon minket kétségek között. Mindezt követően a regény végkifejlete megható sorokat követően szintén tartalmaz egy nagy spirituális csavart, amivel újabb körforgásként zárul vagy akár teret enged egy következő felvonásnak. 
Végül egyéb é
rdekes megjegyzést szúrok be: ezúttal a magyar cím is elkülönült az eddigiektől, mert az ígérethez nem tudták hozzácsapni a négyes számozást. :-) Illetve őszintén hozzátéve: nem tudom, hogy igazából mire érthető a kutya ígérete és melyik részből eredhet. Pedig a négy utat közvetlenül ezelőtt olvastam és mégsem tudtam rájönni.

Összességében a négy út kerek befejezésével elengedtem volna Bailey-t és ezúttal szép feloldozás helyett - talán ránk bízva - nyitva is marad a történet, de mindettől függetlenül a kutya ígérete sokkal gazdagabb történettel mégis felülmúlta a várakozásaimat. Bár a harmadik könyv kiadása film nélkül eltér az elődjeitől, de nem ez a fő lényeg és határozottan nem bántam meg. :-) Mindenképpen ajánlom elolvasni azoknak, akik valamilyen formában ismerik az előzményeket. Viszont filmre várni nem érdemes, mert jelenleg - a négy út negatívabb kritikái miatt - sajnos egyáltalán nincs biztosítva az elkészítése. Ugyan az ígéret stílusa visszafogottabb lett, de a Könyvmolyképző Arany Pöttyös besorolása miatt én is tartom magamat a korábbi korhatározáshoz. (Már csak a spirituális háttér miatt is.)

14 éven felülieknek és érettebb olvasóknak ajánlott.

Moly-értékelés: 4+fél csillag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

40 nyári nap

A Random után újra egy szóló regényt kaptunk Laurától és ezúttal teljesen új oldalát mutatta meg. Előzetes bejelentést nyújtott is róla Laur...