2023. január 1., vasárnap

Sajtos-virslis rakott krumpli

 A Receptjeimhez elsőként egy igazi magyar koszt speciális és saját változatát hoztam el, amit egyébként sokan így is sokféleképpen szeretnek bolondítani. Mivel én kolbász helyett alapból csak virslit szeretek és eközben a sajtért rajongok, ezért a kettő vegyítésével alakul ki számomra a megfelelő rakott krumpli. Illetve jelen esetben - áprilisban - párom segítségével dupla sajtvariációval bolondítottuk meg az ételt és szerintünk kiváló formát kapott. :-)

 

Hozzávalók 2 személyre:
- 1 kiló krumpli,
- 5-6 tojás,
- 5-6 virsli,

- 450 grammos nagy doboz tejföl,
- Ételízesítő,
- Egy csomag ementáli vagy cheddar lapka-sajt,

- Kb. 20 deka reszelt sajt ízlés szerint az étel tetejére.

 

Elkészítés

A krumplik és a tojások tisztítási előkészítését követően első lépésként a krumplikat egy fazékban bőven felöntjük vízzel, megsózzuk, és forráson túl puhára főzzük. Emellett a tojásokat szintén feltesszük főni és a forrástól számítva 8 perc elteltével hideg vízzel azonnal lehűtjük. A kihűlt kemény tojásokat megpucoljuk és felkarikázzuk. Következő lépésként a virsliket is karikázzuk. Mindezt követően előveszünk egy tepsit vagy tűzálló tálat, kivajazzuk, és hozzávalóinkat elkezdjük rétegezve felhelyezni. Aljára karikázzuk a krumpli felét, melyet eredetileg nagyjából egymásra rétegezve követnének a virslik és a tojások. Mi valójában egyetlen középső réteghez tojás-virsli kombinációt egybeszórtunk, a végeredmény ugyanolyan jó lett. :-) Virslivel kapcsolatban füstös ízviláguk által leginkább Orsi, Baroni, Dárdás baromfi virsliket ajánlok. Nálunk extra-sajtos variáció által ezt követte lapka-sajt. Eredeti tervünk szerint vékonyabb szeleteket vagdostunk volna végig, de úgyszólván bizonyos okokból nem sikerült és végül az összes sajtlapból kis darabkákat gyúrtunk össze az előző réteggel egybeolvadva. A lapka pontos típusára már nem emlékszem, de megfelelő lehet a cheddar és az ementáli ízesítésű is. Az előző réteget megkenjük tejföllel, melyet mi ételízesítővel is bőven megspékeltünk. (Erős ízű kolbász helyett.) Amennyiben több személy számára készítenénk el, akkor nyílván több hozzávalóban és még egy rétegezésben kell gondolkodni. A tetejére maradék krumpliból alkotunk egy sort, ezt újra meglocsoljuk tejföllel, s végül mi reszelt sajttal megszórtuk. A reszelt sajt ízlés szerint lehet pl. trappista vagy ementáli. Saját ötletünk alapján azt tanácsolom, hogy a lapka-sajt és a reszelt sajt különbözzön egymástól. Mi trappistát használtunk reszeléshez, ezáltal a sajtok különböztek egymástól és ez adott az egésznek még pikánsabb ízvilágot. :-) A sütőben addig sütjük, amíg a reszelt sajt aranybarnára pirul és közben középről összeolvadva rotyog felfelé a lapka sajt. ^^ Végezetül még pluszban ráadás tejföllel és zöldséggel is tálalható.

Házi magyaros rakott krumplit szoktak együtt sütni és díszíteni szalonnával, akár ez a variáció is bővíthető bármivel még tovább. :-)

 

Vegetáriánus tipp: egyéb speciális formához virslit lehet pótolni ízlés szerint bármilyen zöldséggel vagy szójás húspótló készítménnyel, akár még egzotikus ízvilágú ételt is lehetne faragni belőle. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

40 nyári nap

A Random után újra egy szóló regényt kaptunk Laurától és ezúttal teljesen új oldalát mutatta meg. Előzetes bejelentést nyújtott is róla Laur...