A Receptjeimhez elsőként egy igazi magyar koszt speciális és saját változatát hoztam el, amit egyébként sokan így is sokféleképpen szeretnek bolondítani. Mivel én kolbász helyett alapból csak virslit szeretek és eközben a sajtért rajongok, ezért a kettő vegyítésével alakul ki számomra a megfelelő rakott krumpli. Illetve jelen esetben - áprilisban - párom segítségével dupla sajtvariációval bolondítottuk meg az ételt és szerintünk kiváló formát kapott. :-)
Elkészítés
A krumplik és a tojások tisztítási előkészítését követően első lépésként a krumplikat egy fazékban bőven felöntjük vízzel, megsózzuk, és forráson túl puhára főzzük. Emellett a tojásokat szintén feltesszük főni és a forrástól számítva 8 perc elteltével hideg vízzel azonnal lehűtjük. A kihűlt kemény tojásokat megpucoljuk és felkarikázzuk. Következő lépésként a virsliket is karikázzuk. Mindezt követően előveszünk egy tepsit vagy tűzálló tálat, kivajazzuk, és hozzávalóinkat elkezdjük rétegezve felhelyezni. Aljára karikázzuk a krumpli felét, melyet eredetileg nagyjából egymásra rétegezve követnének a virslik és a tojások. Mi valójában egyetlen középső réteghez tojás-virsli kombinációt egybeszórtunk, a végeredmény ugyanolyan jó lett. :-) Nálunk extra-sajtos variáció által ezt követte ekkor lapka-sajt, de nagyon jó helyette Gouda sajt szeletelése is. Az előző réteget megkenjük tejföllel, melyet mi ételízesítővel is bőven megspékeltünk. (Erős ízű kolbász helyett.) Amennyiben több személy számára készítenénk el, akkor nyílván több hozzávalóban és még egy rétegezésben kell gondolkodni. A tetejére maradék krumpliból alkotunk egy sort, ezt újra meglocsoljuk tejföllel, s végül mi reszelt sajttal megszórtuk. A reszelt sajt ízlés szerint lehet például trappista vagy Gouda. Mi most trappistát használtunk reszeléshez, ezáltal a sajtok különböztek egymástól és ez adott az egésznek még pikánsabb ízvilágot. :-) A sütőben addig sütjük, amíg a reszelt sajt aranybarnára pirul és közben középről összeolvadva rotyog felfelé a belső sajtréteg. ^^
Házi magyaros rakott krumplit szoktak együtt sütni és díszíteni szalonnával, akár ez a variáció is bővíthető bármivel még tovább. :-)
Vegetáriánus tipp: egyéb speciális formához virslit lehet pótolni ízlés szerint bármilyen zöldséggel vagy szójás húspótló készítménnyel, akár még egzotikus ízvilágú ételt is lehetne faragni belőle. :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése