Eredeti publikálás: 2020. október 23.
Ősrégi nagy kedvencem és első sütési sikerélményem a kefíres-kakaós sütemény alapja, melyet évek óta már sokféle módon kezdtem kísérletezve feltuningolni. Most elhoztam számotokra a leginkább bevált bögrés és bőségesen csokis formámat. :-)
Elkészítés
A kefíres sütemény alapreceptje szerint - egyelőre csoki kivételével - a hozzávalókat gyors egyszerűséggel összekeverjük egymással egy tálban, illetve bizonyos receptek szerint érdemes a száraz és nedves hozzávalókat külön kezelni. Kefírből én próbáltam volna tartani magamat a bögréhez, de őszintén szólva így kicsit szárazabb a tészta és ezért bátran ajánlanék két teljes kefír használatát. Ha összeállt a piskóta-masszánk, akkor 2 tábla csokit összetördelünk és belekeverjük a tésztánkba. Ez ízlés szerint lehet étcsoki és fehércsoki is, jelenleg fehércsokit használtam a tészta belsejébe. (A tejcsoki nem illik a kefír és a cukor mellé.) Kisebb tepsibe vagy tortaformába kanalazzuk és előmelegített sütőbe tesszük. Sütőtől függően legalább fél óráig sütjük, amíg megkeményedve felemelkedik a teteje. Sütés után hűvösebb helyen pihentetjük legalább 1 órán keresztül, majd ezt követően készíthetünk hozzá lekváros és csokis mázbevonatot. Ezáltal hasonlóvá válik a Sacher tortához, de mégsem szükséges rétegezve elkészíteni piskótalapokat. :-) 2 evőkanál-adaggal kenjünk rá baracklekvárt, majd 15 perces várakozás beiktatásával - szintén ízlés szerint kiválasztva - 2 tábla étcsokit vagy fehércsokit vízgőz felett megolvasztunk, s végül egyenletesen eloszlatva rácsorgatjuk a lekváros sütink tetejére. (Én mindkét csokit használtam már.) Én igazából a vízgőz felett olvadó csokik közé még 1 deci tejjel felöntve és 1 kávéskanállal Jacobs Milka kávéport is kevertem, de szerintem ilyesmivel tényleg csak bátrabbak próbálkozzanak. :D Kis ideig szintén pihentetni kell, hogy megkeményedjen a máz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése