2023. január 1., vasárnap

Ellenpontok 4. ~ Vágod?

Eredeti publikálás: 2018. október 12.

A gyermekvédelmi vizsgámat követően visszatértem a hosszabb olvasások mezejére és így végre kezeim közé vehettem az Ellenpontok antológiájának utolsó részét, ami Mészöly Ágnestől ered.

Lara és Petra a legjobb barátnők. 5 éves koruk óta együtt táncolnak, ugyanazt a gimnáziumot választották, és ugyanabba a fiúba szerettek bele. Azonban Áron Lettivel jár, az osztály legbalhésabb csajával. Egy véletlennek és balszerencsés belekeveredésnek köszönhetően Lettire terelődik egy olyan gyanú, miszerint ellopta volna Petra méregdrága fejhallgatóját. Lara természetesnek gondolt módon falaz a barátnőjének, így pedig egyre mélyebbre süllyednek egy komolyra forduló ügyben. Végül kockára teszik barátságukat és a tánc EB-szereplésük is veszélybe kerül. Vajon a barátság vagy egy ellenszenvesnek kikiáltott személlyel szembeni szolidaritás válik fontosabbá?

Ezúttal az újabb Ellenpontokban a két legjobb barátnő által közös ellenszenv ellenére hevesen egymással szemben álló szemléleteket ismerhetünk meg, s egyben ez is különálló konfliktusokat okoz. A regény mindenre kiterjedően tökéletesen körbejárva bemutatja, hogy - bosszúból eredően - súlytalannak gondolt ballépés mégis milyen komoly következményekkel járhat mindegyik érintett fél számára. A gyermekvédelmet érintő tanulmányomat követően kifejezetten érdekes és tetszetős volt számomra, hogy Letti szerepével kapcsolatosan a könyv bemutatja a gyámságot és azzal kapcsolatban a büntetőeljárást is. Jelen esetben a két főszereplő közül Petra nézeteivel valójában abszolút nem voltam kibékülve és nem tudtam azonosulni a tetteivel. Azonban vele kapcsolatosan az Ellenpontok előző része után most is kapunk olyan rávilágítást, hogy egy tinédzser deviáns viselkedése mögött akár rossz szülői magatartásminta és hideg nevelési stílus bújhat meg. Mindez olvasás közben javított is az említett árnyalaton. A váltakozó ellenpont-szerkezetet a 2. rész után újra úgy alkották meg, hogy átlapozhatunk a másik szemszöghöz. Ezúttal a nézőpontok teljesen jól követték egymást, illetve az eddigi formáció ellenére ugyanolyan esemény újraolvasása helyett egyik szereplő folytatta a másik történetét. Végezetül a középső papírszedet mindenki számára megfelelő megoldást nyújt, ami pedig ezúttal a megvádolt harmadik fél nézőpontját szemlélteti.
Mindemellett egyéb különleges pikantéria volt számomra, hogy a könyv kiindulópontja Tatán játszódik és pont a tatai üdülésemet követően fel is ismertem a megíródott helyszínt. :D Ennek a könyvnek okkal kellett pont most a kezeim közé kerülnie. ^^

Bár Petra viselkedéséhez - még a negatív anyai háttér ellenére is - nehezebben idomultam, de mindazonáltal nagyon szépen összetett és komoly történetet kaptunk. Az Ellenpontok első formációját követően minden írónő által folyamatosan fejlődött és erősödött ez az antológia-sorozat. Örülök, hogy megismerhettem egy ilyen magyar alkotást. Illetve remélem, hogy lesz még hasonlóban részem. :-)

16 éven felülieknek ajánlott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

40 nyári nap

A Random után újra egy szóló regényt kaptunk Laurától és ezúttal teljesen új oldalát mutatta meg. Előzetes bejelentést nyújtott is róla Laur...