2024. június 1., szombat

Nem egyszerű

2023. év őszén Leiner Laura újra önálló regényt adott ki, amivel ezúttal - a családi kiadójához hasonlóan - egy könyvkiadó életébe nyerhetünk bepillantást.

A 23 éves Iza szerkesztőként dolgozik egy könyvkiadónál, unalmasan tengődő napjaiban egy nagy lehetőségre vár és az hirtelenül az ölébe hullik. Főnöke ráosztja napjaink legnépszerűbb színészének memoárját. Ám a kézirat még nem készült el, így Izának fejezetenként kell megszereznie az elfoglalt színésztől. Eközben az élete éppen minden más területen is kaotikussá válik. A határidővel való versenyzésen túl kénytelen megküzdeni az új albérletében rászakadó pech-szériával, a szülei állandó aggodalmával, illetve a legjobb barátjának friss kapcsolatával, s ráadásul mindez váratlan érzelmeket ébreszt Izában. Nem tehet mást, mint - határidő közeledésével a mentorált író üldözése közben - sodródik az árral és életművész barátnőjén kívül már csak egy plakátba kapaszkodhat. De abba sem sokáig...
Munka, barátság, szerelem, és rengeteg könyv Leiner Laura huszonéveseket tartalmazó hétköznapi komédiájában.

A történet egy kiadó szoros kis baráti társaságának problémásan nyüzsgő útkereső időszakát eleveníti fel - többnyire mókás pillanatokkal és néha enyhén drámai érzésekkel átívelve. Saját érzésem szerint a regény lassan talált rá a hangulatára és eleinte sajnos nem is tudtam haladni vele, majd az események egyik fordulópontjához érkezve sikerült jól elkapni a fonalat. Mulattató és szomorkás helyzetek életszerű változásaival belepillanthatunk egy könyvkiadó munka folyamatosan változó világába. Ezáltal a főszereplő egyik váratlan eseményből csöppen a másikba, szerelmi zűrzavar pedig kissé meglepően és az ismeretséghez viszonyítva későbbiekben alakul. (Bár nagyon hasonlít a képlet egy másik könyv esetére.) Emellett ki is emelem a karaktereket és a kapcsolatokat olyan szempontból, hogy nagyon jól lettek ábrázolva. Minden fontosabb karakter szórakoztató. Illetve két esetben - újabb meglepő módon - egyáltalán nem azt kapjuk a karakterektől, mint előre gondolnánk. 
Egyéb érdekesség, hogy különböző spontán helyzetekben az egész regényen átível a "nem egyszerű" kifejezés. ^.^

Összességében keserédesen és helyzetkomikumokkal mulattató történet sikeres pályakezdő fiatalokról, de az előző stand alone regényekhez hasonlóan inkább szintén csak egy laza dobás. Szokásos durva nyelvezet és enyhe intim utalások miatt kiskamaszkor végéig még nem ajánlott.

16 éven felülieknek ajánlott.

Moly-értékelés: 4 csillag.

Hír: Laura végre új sorozattal jelentkezik ősszel. :-)


Nem egyszerű

2023. év őszén Leiner Laura újra önálló regényt adott ki, amivel ezúttal - a családi kiadójához hasonlóan - egy könyvkiadó életébe nyerhetün...